środa, 12 kwietnia 2017

Śląski żurek na zakwasie

Śląski żurek na zakwasie

Składniki

Zakwas (na 1/2 l zakwasu):

- 4 łyżki mąki żytniej na żurek,
- 1/2 l przegotowanej, letniej wody,
- 2-3 ząbki czosnku.

Żurek:

- 1/2 l zakwasu na żur,
- 2 l wody,
- 1/2 kg kości wędzonej lub żeberek wędzonych,
- 40 dag białej kiełbasy,
- 2-3 ziemniaki,
- 3 ząbki czosnku,
- po 1 marchewce i pietruszce,
- 2 cebule,
- 2 łyżki smalcu (ewentualnie oleju lub dobrej margaryny),
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- majeranek,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Śląski żurek na zakwasie
  • 1. Przygotowujemy zakwas na żur: Mąkę wsypujemy do dużego słoja, dodajemy pokrojony na plasterki czosnek i zalewamy przegotowaną, letnią wodą.
    Mieszamy i przykrywamy tak, by zakwas miał dostęp do powietrza, np. kilkukrotnie złożoną gazą i odstawiamy na ok. 5 dni w ciepłe miejsce by żurek się ukisił (od czasu do czasu mieszamy).
  • 2. Przygotowujemy żurek: Marchew i pietruszkę myjemy, cienko obieramy. 1 cebulę opalamy wraz z łupinkami. Kości wędzone lub żeberka myjemy i osuszamy.
    Do garnka wkładamy wędzone kości/żeberka, marchew, pietruszkę, opaloną cebulę, listki laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Wywar na żurek odcedzamy.
  • 3. Kiełbasę kroimy w w półplasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim na rumiano kiełbasę wraz z cebulką i czosnkiem. 
    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy je do wywaru z kości i gotujemy do momentu aż będą miękkie.
    Kiedy ziemniaki są już miękkie wlewamy zakwas na żurek, gotujemy przez chwilę i dodajemy podsmażoną kiełbasę z czosnkiem i cebulą. Całość zagotowujemy, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
    Żurek podajemy z chlebem (najlepiej domowego wypieku).
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/slaski-zurek-na-zakwasie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz