środa, 5 kwietnia 2017

Szyneczka gotowana-wyjątkowo krucha i soczysta

Przekąski

Składniki

  • Do peklowania (do wstrzyknięcia w szynkę):
  • 1 kg mięsa od szynki
  • 100 ml wody
  • 25 g soli
  • na zalewę:(na 1 litr wody
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku.
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego,
  • 50 g soli peklującej,
  • 2-3 listki laurowe,
  • Do gotowania: robimy nową zalewę-Na 2 litry wody dajemy :
  • 2 łyżki majonezu,
  • ziele angielskie, pieprz,
  • kilka ząbków czosnku(ja daję nie obierany tylko rozgnieciony)
  • majeranek, listek laurowy
  • jeśli mięsko było peklowane to 1 łyżkę soli jeśli nie było peklowane to 4 łyżki.

Przygotowanie

 
Do peklowania: na 1 kg mięsa 100 ml wody z 25 g soli peklującej to wstrzykujemy do mięsa(można zwykłą strzykawką zakupioną w aptece). Po o strzyknięciu wstawiamy do zalewy na 1 litr wody 50 g soli peklującej, 3 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, 2-3 listki laurowe, 2 łyżki majeranku.
Zostawiamy na kilka dni w lodówce(3-4 dni). Codziennie odwracamy.
Do gotowania: robimy nową zalewę-Na 2 litry wody dajemy 2 łyżki majonezu, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku(ja daję nie obierany tylko rozgnieciony), majeranek, listek laurowy, ewentualnie jakieś ulubione zioła, jeśli mięsko było peklowane to 1 łyżkę soli jeśli nie było peklowane to
4 łyżki.
Mięsko sznurujemy wkładamy do wody (tak by całkowicie było zakryte).
Wstawiamy na gaz i od zagotowania (pyrkamy) 8 minut. Zostawiamy w tej wodzie na min 6h. Następnie wstawiamy jeszcze raz i znów gotujemy 8 minut i zostawiamy do wystygnięcia.
Jak wystygnie to wkładamy do lodówki ,żeby stężała i ,żeby można było łatwo pokroić na cienkie plasterki-
źródło: https://smaker.pl/przepis-szyneczka-gotowana-wyjatkowo-krucha-i-soczysta,125027,kreatywnakasia.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz