środa, 3 maja 2017

Pyszotka

Desery

Składniki

  • CIASTO:
  • 400 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • Powidła
  • Ok. 150 g orzechów włoskich
  • 200 g margaryny
  • MASA BUDYNIOWA :
  • Cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 70 g masła
  • 1/2 litra mleka

Przygotowanie

 
CIASTO:
Margarynę posiekaj z mąką, następnie dodaj 150 g cukru i 4 żółtka. Dodaj śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia 
Zagnieć ciasto i podziel na 2 części. Cienko rozwałkuj i wyłóż na blachy. 
Placki posmaruj powidłami , następnie piana z 4 białek, posyp orzechami.
Piecz w 175°C ok 30 min.
MASA:
Z mleka,mąki ziemniaczanej cukru wanilinowego, 3/4 szklanki cukru i żółtka ugotuj budyń. 
Wystudzony utrzeć utrzeć masłem.
Przygotowaną masą smaruję placek i przykrywam drugim.
źródło: https://smaker.pl/przepis-pyszotka,121712,domimisio2.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz