piątek, 9 czerwca 2017

Botwina ze świeżym ogórkiem

Botwina ze świeżym ogórkiem
 

Składniki

  • botwinka- 1 pęczek
  • bulion- 2 litry
  • ziemniaki- 5 szt.
  • liście laurowe- 3 szt
  • ziele angielskie- 4 szt.
  • marchew- 1 szt.
  • ogórek wężowy- 2 szt.
  • śmietana- 2 łyżki
  • Ocet
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek- 1 pęczek
 

Przygotowanie

 
Bulion zagotuj. Dodaj liście i ziele. Marchew zetrzyj na tarce. Dodaj do wywaru. Botwinkę posiekaj. Dodaj do zupy posiekane łodyżki (bez liści.) Wlej ocet (ja dałam 2 łyżki). Gotuj przez ok. 20 minut. Dołóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Ogórki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do zupy dołóż ogórki i posiekane liście botwiny. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Zabiel śmietaną. Dopraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-botwina-ze-swiezym-ogorkiem,151612,pobitegarybarbary.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz