sobota, 10 czerwca 2017

Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym

Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym

Składniki

  • 500 g małych młodych ziemniaków
  • ocet balsamiczny (porzadny chlust)
  • oliwa extra virgine
  • sok z cytryny
  • łyżka świeżych listków rozmarynu
  • 2 łyżeczki owoców kopru włoskiego
  • suszone listki szałwii
  • sól
  • pieprz
 

Przygotowanie

 
Ziemniaki dokładnie wyszorowałem, osuszyłem. Do miski wlałem ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę. Wrzuciłem ziemniaki. Dodałem przyprawy, koper włoski, roztarte listki szałwii i posiekany rozmaryn. Dokładnie wymieszałem wszystkie składniki, przełożyłem do żaroodpornej formy.
Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 stopni C., zapiekałem ok. 60 minut ( czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków, ja kupiłem bardzo małe ).
Gdy wierzch ziemniaków zacznie się rumienić, przykryłem naczynie folią aluminiową ( na 20 minut przed końcem pieczenia).

źródło: https://smaker.pl/przepis-mlode-ziemniaki-pieczone-w-occie-balsamicznym,151627,obserwator.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz