wtorek, 13 czerwca 2017

Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

Składniki

truskawki - 1 kg
cukier - 1 szk.
wódka - 750 ml
cytryna duża - 1 szt.

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka truskawkowa
1. Z dokładnie umytych truskawek usunąć szypułki. Osuszone na ręczniku papierowym truskawki włożyć do słoja i zasypać cukrem. Słój ustawić na słońcu, w ciepłym miejscu na 24 godziny. Należy nim od czasu do czasu wstrząsać, aby łatwiej cukier mógł się rozpuścić.
2. Następnie do truskawek w soku dolać wódkę, zakręcić słój i odstawić na 5 tygodni do piwnicy.
3. Po upływie pięciu tygodni zlać nalewkę, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Następnie przefiltrować i rozlać do butelek.
4. Nalewkę odstawić do piwnicy na kolejne minimum 5 tygodni, ale oczywiście z każdym tygodniem jest smaczniejsza.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/nalewka-truskawkowa-2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz