Szparagi zielone

Zielona odmiana szparagów jest bardziej popularna w naszym kraju. Dlaczego? Najważniejszym czynnikiem jest uniwersalność tego produktu i wielość sposobów jego wykorzystania. Bardziej charakterystyczny, niż w przypadku białej odmiany, smak też nie jest bez znaczenia. Białe szparagi są bardziej delikatne, a co za tym idzie, lepiej sprawdzą się w konkretnych przepisach (na przykład zupach). Natomiast zielone szparagi wykorzystać można praktycznie do wszystkiego: sałatek, zapiekanek, naleśników, makaronów, jako dodatek do pizzy, risotto i w wielu innych smacznych daniach. Jeśli zastanawiacie się nad daniem ze szparagami, ale nie wiecie jeszcze co to dokładnie będzie, kupcie zieloną odmianę, która da większe pole do popisu. Poza tym, przygotowanie ich jest prostsze i szybsze.

Szparagi białe

Jak już wspomniałam wcześniej, biała odmiana ceniona jest za delikatność. Z drugiej strony, to właśnie ona wymaga odrobinę więcej nakładu pracy, jeśli chcemy ją przygotować. W przeciwieństwie do swoich zielonych braci, biała wersja wymaga obierania ze skórki. Zaczynamy od góry w kierunku dołu, przeciągając obieraczką po całej długości warzywa z pominięciem główki. Pamiętajcie też, że tak jak w przypadku zielonych, białe należy pozbawić zdrewniałej końcówki, ułamując ją.

Przed przystąpieniem do gotowania, mając w dłoni szparagi zielone czy białe, warto wiedzieć, jak się z nimi obchodzić. Wskazówki dotyczące postępowania ze szparagami – przechowywania po zakupie, sposobów przygotowania oraz tego, co z nimi przed ugotowaniem zrobić, znajdziecie w naszym artykule: jak przygotować i ugotować szparagi.

Zielone szparagi przepis

Kiedy kupiliście już zielone szparagi, warto znaleźć odpowiedni przepis, by je wykorzystać w pyszny sposób.
Na szczęście te zielone mają tyle zastosowań, że nie musimy się długo zastanawiać. W zasadzie wszystko, co szparagowe, co przyjdzie Wam do głowy, można zrobić z zielonymi szparagami.  
Bo takie szparagi można podać praktycznie o każdej porze dnia. Zacznijcie od śniadania – szparagi smażone podane na grzance z grzybami, jajkiem w koszulce lub chrupiący domowy chleb i jajecznica ze szparagami to świetny start w nowy dzień.
Przekąski, które mogą być zarówno drugim śniadaniem, jak i przystawką na imprezie to też wdzięczny szparagowy temat. Przygotowanie takiego dania nie zajmie Wam dużo czasu, ponieważ zielone szparagi nie wymagają długiej obróbki termicznej. Szparagi pieczone w piekarniku lub grillowane to świetne rozwiązanie, bo nie wymagają one wielu dodatków, a kiedy warzywa dochodzą, wy zajmujecie się dodatkami – aromatycznym sosem, masełkiem czosnkowym czy chociażby klasyczną bułką tartą z masełkiem. Jeśli chcecie, by szparagi z grilla były bardziej wykwintne, zawińcie je w plastry boczku lub zapieczcie szparagi w szynce parmeńskiej. Takie treściwe dnia to także pomysł na kolację.
Nie zapomnijcie też o obiedzie, bo tu dopiero otwiera się pole do popisu, jeśli chodzi o dania ze szparagami. Z tymi zielonymi przygotować można dosłownie wszystko. Zupa krem ze szparagów, kremowe risotto, makaron ze szparagami, pizza, sałatki.. pomysłów jest ogrom. Zainspirujcie się, zaglądając do naszej galerii szparagi – przepisy na 22 dania.

Szparagi białe przepisy

Z białymi szparagami sprawa jest trochę bardziej skomplikowana, bo nie są tak uniwersalne. Najlepiej sprawdzą się jako składnik zupy, bo właśnie to danie pozwala odkryć ich delikatny smak. Zupa z białych szparagów podana z chipsem z boczku, świderkami z ciasta francuskiego czy grzankami, albo posypana dużą ilością zieleniny – to prostota, która nie ma sobie równych.
Co jeszcze zrobić z białej odmiany? Jeśli traficie na cienkie łodygi, przygotujcie przekąskę, zapiekając szparagi w cieście francuskim z szynką. Takie danie sprawdzi się też zielonymi łodygami, ale jeśli macie dostęp do cienkich i białych, warto je podać właśnie w ten sposób.

Jeśli wciąż w głowie macie pytanie: Szparagi zielone czy białe - które wybrać, zajrzyjcie do wszystkich naszych przepisów na szparagi i wybierzcie coś dla siebie.