niedziela, 2 lipca 2017

Szarlotka

Szarlotka

Składniki

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeni
  • jabłka
  • cynamon
  • 1 kostka margaryny

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części.

    Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1 częścią ciasta.

    Na ciasto układamy jabłka poszatkowane na tarce na części do szatkowania, lub na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżkę cukru. Wyciskamy sok z jabłek przed ułożeniem w formie.

    Na wierzch wykładamy drugą część ciasta (rozwałkowanego na wielkość blachy).

    Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. (termoobieg – góra, dół)
źródło: https://smaker.pl/przepis-szarlotka,122938,mojaqchnia.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz