czwartek, 11 stycznia 2018

Czekoladowy sernik ze słoną kruszonką

Czekoladowy sernik ze słoną kruszonką

Składniki

  • 30 g słonych paluszków
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g zimnego masła
  • 175 g + 2 łyżki cukru
  • sól
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g serka twarogowego typu Philadelphia
  • 500 g mielonego chudego twarogu
  • 90 g mąki ziemniaczanej
 

Przygotowanie

 
Paluszki połamać na małe kawałki, odstawić. Posiekać drobno 50g czekolady. Mąkę, 1 łyżkę kakao, masło w kawałkach, 2 łyżki cukru i szczyptę soli zagnieść na kruszonkę. Dodać czekoladę i paluszki, odstawić do lodówki.
150g czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając powoli 75g cukru. Żółtka utrzeć ze 100g cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać serek i twaróg, a następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i pozostałe kakao. Następnie wlać roztopioną czekoladę. Na końcu dodać ubite białka.
Masę przelać do tortownicy. Wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 60 minut.

 
źródło: https://smaker.pl/przepis-czekoladowy-sernik-ze-slona-kruszonka,126033,monialubi.html
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz