czwartek, 5 lipca 2018

Czeski knedlik

Czeski knedlik

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • około 200 ml ciepłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • Jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 bułka (np. kajzerka)
  • łyżeczka cukru
  • Sól
 

Przygotowanie

 
Bułkę kroimy w kostkę i wysuszamy na suchej patelni na grzanki.

Drożdże zasypujemy w kubeczku cukrem, dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą, zalewamy połową mleka i odstawiamy na około 10 min żeby zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i drożdżowy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając pozostałe mleko. Mleka dodajemy tyle ile zabierze ciasto. Ma ono być gładkie i elastyczne. Do takiego ciasta dodajemy grzanki. Jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Przekładamy je do obsypanej mąką miski, oprószamy górę mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat chwilę zagniatamy, żeby je odgazować i formujemy z niego podłużny walec. W dużym garnku (około 5 l, pamiętajcie, że w czasie gotowanie knedlik jeszcze urośnie więc specjalnie użyjcie większego garnka) zagotowujemy 3 l wody. Wodę solimy. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej delikatnie nasz knedlik.
Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas go obracając. Ugotowany wyciągamy z wody, kroimy w plastry i podajemy z mięsnym sosem. 


 
źródło: https://smaker.pl/przepis-czeski-knedlik,163732,patigotuje.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz