niedziela, 1 lipca 2018

Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste.

Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie i soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz? Wystarczy, że na 2 godziny przed smażeniem kotlety schabowe namoczycie w mleku i cebuli. Najlepiej zostawić je w mleku na całą noc w lodówce. Kotlety schabowe namoczone w mleku z dodatkiem cebuli zyskują lepszy smak, są bardziej kruche i soczyste. Po wyjęciu z mleka wystarczy je odsączyć i panierować. Żeby panierka była chrupiący trzeba kotlety smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu: smalcu lub oleju rzepakowym. Tak przygotowane kotlety to wyśmienite danie na rodzinny obiad, także odświętny. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się smakiem przepysznych koletów schabowych. 
 

Składniki

  • 500 g schabu
  • 400 ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka rozmącone z 2 łyżkami wody do panierowania
  • bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Schab pokroić na 4 spore kotlety.
  2. Kotlety rozbić tłuczkiem.
  3. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  4. W misce przekładać na przemian kotlet schabowy i cebulę.
  5. Całość zalać mlekiem, przykryć i odstawić do lodówki na 3 godziny.
  6. Po 3 godzinach wyjąć schabowe z zalewy i dokładnie je osuszyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Następnie każdy kotlet obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzać smalec, smażyć kotlety z obu stron na rumiano. 
źródło: http://beszamel.se.pl/dania-glowne-miesne/idealne-kotlety-schabowe-kruche-i-soczyste-prosty-sposob-na-zawsze-udany-obiad,18491/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz