Z delikatnymi kluseczkami.
Składniki
Na 6 porcji:
Zupa:
- 5 dag suszonych kapeluszy prawdziwków,
- pęczek włoszczyzny,
- 1 cebula,
-sól, biały pieprz
Kluseczki:
- 5 dag suszonych grzybów,
- 2 łyżki masła,
- mała cebula,
- 2 jajka,
- 3-4 łyżki mąki,
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania
1. Ugotować zupę: kapelusze grzybowe umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić na noc. Włoszczyznę obrać, pokroić i włożyć do grzybów. Całość gotować do miękkości. Na koniec zupę posolić, przyprawić pieprzem. Przecedzić. Grzyby i jarzyny pokroić w zapałkę i ponownie włożyć do zupy.
2. Przygotować kluseczki: grzyby namoczyć, ugotować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i razem z grzybami usmażyć na łyżeczce masła. Resztę masła utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku i po łyżce grzybów z cebulką. Przyprawić solą i białym pierzem. Dodać mąkę, wymieszać. Na koniec do masy dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.
3. Masę nabierać łyżeczką i na wrzątek kłaść małe kluseczki. Gotować 10 minut. Gotowe kluseczki odcedzić na sicie. Przełożyć do ogrzanych talerzy lub bulionówek. Zalać gorącą zupą, udekorować zieleniną (najlepiej gałązką tymianku, który podkreśla smak grzybów). Natychmiast podawać.
Czas przygotowania: 1 godzina.
1 porcja: 110 kcal.
źródło: http://swieta.interia.pl/przepisy-zupa-grzybowa,p,16.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz