niedziela, 16 grudnia 2012

Zupa grzybowa


Zupa grzybowa

Z delikatnymi kluseczkami.

Składniki

Na 6 porcji:

Zupa:

- 5 dag suszonych kapeluszy prawdziwków,
- pęczek włoszczyzny,
- 1 cebula,
-sól, biały pieprz

Kluseczki:

- 5 dag suszonych grzybów,
- 2 łyżki masła,
- mała cebula,
- 2 jajka,
- 3-4 łyżki mąki,
- sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania

1. Ugotować zupę: kapelusze grzybowe umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić na noc. Włoszczyznę obrać, pokroić i włożyć do grzybów. Całość gotować do miękkości. Na koniec zupę posolić, przyprawić pieprzem. Przecedzić. Grzyby i jarzyny pokroić w zapałkę i ponownie włożyć do zupy.

2. Przygotować kluseczki: grzyby namoczyć, ugotować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i razem z grzybami usmażyć na łyżeczce masła. Resztę masła utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku i po łyżce grzybów z cebulką. Przyprawić solą i białym pierzem. Dodać mąkę, wymieszać. Na koniec do masy dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.

3. Masę nabierać łyżeczką i na wrzątek kłaść małe kluseczki. Gotować 10 minut. Gotowe kluseczki odcedzić na sicie. Przełożyć do ogrzanych talerzy lub bulionówek. Zalać gorącą zupą, udekorować zieleniną (najlepiej gałązką tymianku, który podkreśla smak grzybów). Natychmiast podawać.

Czas przygotowania: 1 godzina.

1 porcja: 110 kcal.

źródło: http://swieta.interia.pl/przepisy-zupa-grzybowa,p,16.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz