Składniki
Na 4 porcje:
- 2 kg karpia,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- pęczek włoszczyzny,
- listek laurowy,
- 6 owoców jałowca,
- łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- pół łyżeczki ziela angielskiego,
- 100 g pierników,
- 0,33 l ciemnego piwa,
- pieprz,
- cukier,
- 15 g zimnego masła,
- pietruszka do dekoracji
- listek laurowy,
- 6 owoców jałowca,
- łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- pół łyżeczki ziela angielskiego,
- 100 g pierników,
- 0,33 l ciemnego piwa,
- pieprz,
- cukier,
- 15 g zimnego masła,
- pietruszka do dekoracji
Sposób wykonania
Kawałki ryby o szerokości 5 cm skropić sokiem z cytryny i posolić.
2/3 włoszczyzny pokroić na duże kawałki, resztę na drobne słupki.
W płaskim rondlu zagotować 2 l osolonej wody, włożyć włoszczyznę (większe kawałki), listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziarnisty. Gotować 10 minut pod przykryciem. Karpia włożyć do przygotowanego wywaru i gotować na słabym ogniu ok 15 minut.
Pozostałe warzywa gotować w osolonej wodzie 3-5 minut.
Pierniczki namoczyć w piwie, zmiksować. Do sosu dolać 400 ml wywaru z ryby i warzyw i gotować 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać masło.
Karpie podgrzać w sosie, nakładać na talerze wraz warzywami. Dekorować zieloną pietruszką.
Doskonałe z ziemniaczkami z wody.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal
źródło: http://swieta.interia.pl/przepisy-karp-w-sosie-piwnym,p,6.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz