Paluszki serowo - ziemniaczane - Obżarciuch
Paluszki serowo - ziemniaczane
Składniki:
Paluszki serowo - ziemniaczane
Pyszne paluszki ziemniaczane z dodatkiem sera żółtego, idealnie sprawdzą się na obiad zamiast zwykłych ziemniaków czy kopytek
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- około 200 g startego lub drobno pokrojonego sera żółtego
- około 5 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zimne przeciskamy przez praskę. Ziemniaki mieszamy z serem żółtym, mąką i jajkiem. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków.
Ciasto ziemniaczane dzielimy na części. Na stolnicy oprószonej mąką formujemy wałki i kroimy paluszki około 5 - 8 cm. Paluszki obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. Gotowe podajemy ze śmietaną, ulubionym sosem lub sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz