niedziela, 18 sierpnia 2019

Paluszki serowo - ziemniaczane - Obżarciuch

Paluszki serowo - ziemniaczane - Obżarciuch


Paluszki serowo - ziemniaczane


Pyszne paluszki ziemniaczane z dodatkiem sera żółtego, idealnie sprawdzą się na obiad zamiast zwykłych ziemniaków czy kopytek

Składniki:


  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • około 200 g startego lub drobno pokrojonego sera żółtego
  • około 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
dodatkowo:

  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zimne przeciskamy przez praskę. Ziemniaki mieszamy z serem żółtym, mąką i jajkiem. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków.
Ciasto ziemniaczane dzielimy na części. Na stolnicy oprószonej mąką formujemy wałki i kroimy paluszki około 5 - 8 cm. Paluszki obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. Gotowe podajemy ze śmietaną, ulubionym sosem lub sałatką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz