Napoleonka na herbatnikach z budyniem, bez pieczenia
Napoleonka na herbatnikach – to szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Polecam je wszystkim, którzy uwielbiają maślano-budyniowe kremy :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23,5cm x 23,5cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia – przepisy
Polecam Wam również słynne ciasto 3 bit bez pieczenia :) tutaj przepis: Ciasto 3 bit bez pieczenia na herbatnikach
Napoleonka na herbatnikach –
Składniki:
Składniki na krem:
- 1200 ml mleka
- 200 g masła
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru (ok. 220 g)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (ok. 90 g)
- 3 budynie śmietankowe
Wykonanie:
- Ok. 900 ml mleka zagotować ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300 ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą, gładka masę.
- Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową i dalej gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż masa dość mocno zgęstnieje (jak za mało odparujemy budyń, to krem może wyjść zbyt rzadki). Po ugotowaniu zestawić garnek z palnika (ewentualnie wynieść go w chłodne miejsce), przykryć folią i pozostawić. Ostudzony budyń miksować przez kilka minut, by go nieco rozbić i by łatwiej łączył się potem z masłem.
- Miękkie masło utrzeć na biały, puszysty krem i stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu.
- Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników, a na nią wyłożyć masę budyniową, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodatkowo:
- 40 sztuk herbatników (140 g = 2 opak. po 5 paczuszek Mini Betini)
- cukier puder do oprószenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz