niedziela, 18 sierpnia 2019

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym | Talerz przyjemności

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym | Talerz przyjemności




Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • sól, pieprz
  • mąka do obtaczania
  • 2 cebule
  • 600 ml wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka
  • ulubione zioła

Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym i poobkładać cebulą pokrojoną w piórka. W wodzie wymieszać koncentrat, śmietanę, mąkę, cukier, zioła, posiekany czosnek, słodką i ostrą paprykę. Zagotować i dodać kostkę rosołową, wymieszać i zalać mięso z cebulą. Piec w piekarniku w temp. 190 stopni około 60-70 minut. Co jakiś czas przełożyć mięso widelcem, aby równo się upiekło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz