Karkówka pieczona w sosie pomidorowym | Talerz przyjemności
Składniki:
- 1 kg karkówki
- sól, pieprz
- mąka do obtaczania
- 2 cebule
- 600 ml wody
- 1 kostka rosołowa
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku
- słodka i ostra papryka
- ulubione zioła
Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym i poobkładać cebulą pokrojoną w piórka. W wodzie wymieszać koncentrat, śmietanę, mąkę, cukier, zioła, posiekany czosnek, słodką i ostrą paprykę. Zagotować i dodać kostkę rosołową, wymieszać i zalać mięso z cebulą. Piec w piekarniku w temp. 190 stopni około 60-70 minut. Co jakiś czas przełożyć mięso widelcem, aby równo się upiekło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz