Składniki
- Do peklowania (do wstrzyknięcia w szynkę):
- 1 kg mięsa od szynki
- 100 ml wody
- 25 g soli
- na zalewę:(na 1 litr wody
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majeranku.
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego,
- 50 g soli peklującej,
- 2-3 listki laurowe,
- Do gotowania: robimy nową zalewę-Na 2 litry wody dajemy :
- 2 łyżki majonezu,
- ziele angielskie, pieprz,
- kilka ząbków czosnku(ja daję nie obierany tylko rozgnieciony)
- majeranek, listek laurowy
- jeśli mięsko było peklowane to 1 łyżkę soli jeśli nie było peklowane to 4 łyżki.
Przygotowanie
Do peklowania: na 1 kg mięsa 100 ml wody z 25 g soli peklującej to wstrzykujemy do mięsa(można zwykłą strzykawką zakupioną w aptece). Po o strzyknięciu wstawiamy do zalewy na 1 litr wody 50 g soli peklującej, 3 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, 2-3 listki laurowe, 2 łyżki majeranku.
Zostawiamy na kilka dni w lodówce(3-4 dni). Codziennie odwracamy.
Do gotowania: robimy nową zalewę-Na 2 litry wody dajemy 2 łyżki majonezu, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku(ja daję nie obierany tylko rozgnieciony), majeranek, listek laurowy, ewentualnie jakieś ulubione zioła, jeśli mięsko było peklowane to 1 łyżkę soli jeśli nie było peklowane to
4 łyżki.
Mięsko sznurujemy wkładamy do wody (tak by całkowicie było zakryte).
Do gotowania: robimy nową zalewę-Na 2 litry wody dajemy 2 łyżki majonezu, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku(ja daję nie obierany tylko rozgnieciony), majeranek, listek laurowy, ewentualnie jakieś ulubione zioła, jeśli mięsko było peklowane to 1 łyżkę soli jeśli nie było peklowane to
4 łyżki.
Mięsko sznurujemy wkładamy do wody (tak by całkowicie było zakryte).
Wstawiamy na gaz i od zagotowania (pyrkamy) 8 minut. Zostawiamy w tej wodzie na min 6h. Następnie wstawiamy jeszcze raz i znów gotujemy 8 minut i zostawiamy do wystygnięcia.
Jak wystygnie to wkładamy do lodówki ,żeby stężała i ,żeby można było łatwo pokroić na cienkie plasterki-
źródło: https://smaker.pl/przepis-szyneczka-gotowana-wyjatkowo-krucha-i-soczysta,125027,kreatywnakasia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz