czwartek, 6 kwietnia 2017

Ciasto cytrynowe

Desery

Składniki

  • biszkopt z 4 jajek
  • galaretka cytrynowa 1 szt
  • budyń waniliowy 2 szt
  • cytryna 1 szt
  • jajka 2 szt
  • margaryna Kasia 1 szt
  • cukier 4 łyżki
  • śmietana kremówka 30% 1/2 l
  • cukier puder 1- 2 łyżki
  • żelatyna 2 łyżki
  • herbatniki
  • kawałek czekolady

Przygotowanie

 
1. 1 szkl wody zagotować, rozpuścić w niej galaretkę, w 1 szkl wody rozpuścić 4 łyżki cukru i 2 budynie, wycisnąć do nich sok z 1 cytryny,
galaretkę zagotować, ugotować na niej budynie, wystudzić,
2. margarynę utrzeć z 2 żółtkami, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierać na krem, na koniec dodać ubitą pianę z 2 białek, 
3. krem rozłożyć na biszkopcie,
4. śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, śmietanę wyłożyć na krem, zostawiając trochę na posmarowanie wierzchu,
5. na śmietanie ułożyć herbatniki, posmarować resztą śmietany, na wierzch zetrzeć czekoladę, odstawić do wystudzenia,
źródło: https://smaker.pl/przepis-ciasto-cytrynowe,124988,asia67.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz