Składniki
- biszkopt z 4 jajek
- galaretka cytrynowa 1 szt
- budyń waniliowy 2 szt
- cytryna 1 szt
- jajka 2 szt
- margaryna Kasia 1 szt
- cukier 4 łyżki
- śmietana kremówka 30% 1/2 l
- cukier puder 1- 2 łyżki
- żelatyna 2 łyżki
- herbatniki
- kawałek czekolady
Przygotowanie
1. 1 szkl wody zagotować, rozpuścić w niej galaretkę, w 1 szkl wody rozpuścić 4 łyżki cukru i 2 budynie, wycisnąć do nich sok z 1 cytryny,
galaretkę zagotować, ugotować na niej budynie, wystudzić,
2. margarynę utrzeć z 2 żółtkami, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierać na krem, na koniec dodać ubitą pianę z 2 białek,
3. krem rozłożyć na biszkopcie,
4. śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, śmietanę wyłożyć na krem, zostawiając trochę na posmarowanie wierzchu,
5. na śmietanie ułożyć herbatniki, posmarować resztą śmietany, na wierzch zetrzeć czekoladę, odstawić do wystudzenia,
galaretkę zagotować, ugotować na niej budynie, wystudzić,
2. margarynę utrzeć z 2 żółtkami, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierać na krem, na koniec dodać ubitą pianę z 2 białek,
3. krem rozłożyć na biszkopcie,
4. śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, śmietanę wyłożyć na krem, zostawiając trochę na posmarowanie wierzchu,
5. na śmietanie ułożyć herbatniki, posmarować resztą śmietany, na wierzch zetrzeć czekoladę, odstawić do wystudzenia,
źródło: https://smaker.pl/przepis-ciasto-cytrynowe,124988,asia67.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz