W upalne dni najlepsza zupa pod słońcem.
Składniki
- buraczki z liśćmi, 2 pęczki
- rzodkiewka, 2 pęczki
- ogórek, 1 szt.
- jogurt naturalny, duży kubek
- kefir, mały kubek
- koperek, pęczek
- jajka, 4 szt.
- sól, pieprz, sok z cytryny, do smaku
\
Przygotowanie
Jajka gotuję na twardo, obieram i dzielę na ćwiartki. Buraczki i twarde części botwinki gotuję do miękkości. Buraczki wystudzone ścieram na grubej tarce. Do wywaru wrzuconą pokrojoną botwinę i starte buraczki wraz z łodyżkami. Odstawiam do ostygnięcia.
Rzodkiewkę kroję w półtalarki, ogórka ścieram na grubej tarce. Koperek kroję drobno.
Mieszam jogurt z kefirem. Wlewam go do wystudzonej zupy. Dodaję rzodkiewki, ogórek i koperek. Przyprawiam solą, pieprzem i cytryną.
Podaję z ćwiartkami jajek
źródło: https://smaker.pl/przepis-chlodnik,53904,olina102.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz