Składniki
fasola drobna 1 szklanka + woda do napęcznienia ok. 3-4 szklanekziemniaki 4-5 sztuk
marchew 2 sztuki
korzeń selera 1/2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
warzywa suszone 2 łyżki
ziele angielskie 3 kulki
liście laurowe 2 listki
woda 2 litry
kostka rosołowa 2 sztuki
sól 1 łyżeczka lub do smaku
pieprz do smaku
majeranek 1 łyżka
kość schabowa wędzona 1 sztuka
mąka 1-2 łyżki + woda do pokrycia
Sposób przygotowania przepisu:
FASOLÓWKA JAK U BABCI
- 1. Fasolę zalać wodą i odstawić na 12-14 godzin, aby spęczniała. Spęczniałą fasolę umieszczamy w dużym garze i zalewamy wodą, gotujemy najpierw 10 minut na dużym ogniu, następnie przez 1.5 godziny na małym.
- 2. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa, kość schabową wędzoną, kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe oraz warzywa suszone. Gotujemy około 30-40 minut na małym ogniu. Jeżeli woda wygotuje się, dolać zagotowanej gorącej wody. Gdy fasola i warzywa zmiękną doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem.
- 3. Na koniec zagęszczamy mąką ( nie jest to konieczne ).
Zupa najlepsza na następny dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz