środa, 5 kwietnia 2017

FASOLÓWKA JAK U BABCI

fasolówka jak u babci

Składniki

fasola drobna 1 szklanka + woda do napęcznienia ok. 3-4 szklanek
ziemniaki 4-5 sztuk
marchew 2 sztuki
korzeń selera 1/2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
warzywa suszone 2 łyżki 
ziele angielskie 3 kulki
liście laurowe 2 listki
woda 2 litry 
kostka rosołowa 2 sztuki
sól 1 łyżeczka lub do smaku
pieprz do smaku
majeranek 1 łyżka 
kość schabowa wędzona 1 sztuka 
mąka 1-2 łyżki + woda do pokrycia

Sposób przygotowania przepisu:

FASOLÓWKA JAK U BABCI
  • 1. Fasolę zalać wodą i odstawić na 12-14 godzin, aby spęczniała. Spęczniałą fasolę umieszczamy w dużym garze i zalewamy wodą, gotujemy najpierw 10 minut na dużym ogniu, następnie przez 1.5 godziny na małym.
  • 2. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa, kość schabową wędzoną, kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe oraz warzywa suszone. Gotujemy około 30-40 minut na małym ogniu. Jeżeli woda wygotuje się, dolać zagotowanej gorącej wody. Gdy fasola i warzywa zmiękną doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem.
  • 3. Na koniec zagęszczamy mąką ( nie jest to konieczne ).
    Zupa najlepsza na następny dzień.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/fasolowka-jak-u-babci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz