wtorek, 4 kwietnia 2017

Chleb pszenny bez wyrabiania (z garnka)

Chleb pszenny bez wyrabiania (z garnka)

Składniki

15 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej typ 500+ odrobina do podsypywania
350 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb pszenny bez wyrabiania (z garnka)
  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier, sól oraz mąkę. Wszystko wymieszać łyżką, by składniki się połączyły (nie wyrabiać!). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 12-15 godzin w temperaturze pokojowej. Warto po kilku godzinach odgazować ciasto dłonią- chlebek będzie bardziej puszysty.
  • 2. Po tym czasie z ciasta uformować okrągły bochenek i umieścić go (złączeniem ku górze) w oprószonym mąką koszyczku rozrostowym do chleba (można zastąpić durszlakiem lub miską wysmarowaną olejem i posypaną mąką). Odstawić na 60 minut.
  • 3. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym oraz z naczyniem z wodą do 250 st.C. Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, ostrożnie wyjąć garnek, obficie oprószyć go mąką i przełożyć do niego wyrośnięty chlebek. Chlebek naciąć ostrym nożem według uznania. Ja nacinałam chyba w każdym możliwym kierunku :) W ten sposób otrzymałam bardzo ciekawie wyglądającą skórkę ;) Po prostu nacinacie tak, jakbyście chcieli wyżyć się na tym biednym bochenku
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-pszenny-bez-wyrabiania-z-garnka-4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz