)
Składniki
- Mąka - 380 g
- Kurkuma - 2 łyżeczki
- Mleko - 220 ml
- Drożdże - 20 g
- Sól - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżka
- Żółtko - 2 szt.
- Świeża kolendra - 4 łyżki posiekanej
- Oliwa - do natłuszczenia miski
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut, by zaczęły pracować. Mąkę, kurkumę, sól, cukier łączymy, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, a następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i żółtka. Wyrabiamy ciasto - będzie klejące. Masę przekładamy do natłuszczonej oliwą miski i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch polewamy lekko wodą i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
źródło: https://smaker.pl/przepis-chleb-z-kurkuma-i-kolendra,121438,natalerzuagnes.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz