czwartek, 20 kwietnia 2017

Chleb z kurkumą i kolendrą

Śniadania
)

Składniki

  • Mąka - 380 g
  • Kurkuma - 2 łyżeczki
  • Mleko - 220 ml
  • Drożdże - 20 g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Żółtko - 2 szt.
  • Świeża kolendra - 4 łyżki posiekanej
  • Oliwa - do natłuszczenia miski

Przygotowanie

 
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut, by zaczęły pracować. Mąkę, kurkumę, sól, cukier łączymy, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, a następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i żółtka. Wyrabiamy ciasto - będzie klejące. Masę przekładamy do natłuszczonej oliwą miski i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch polewamy lekko wodą i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
źródło: https://smaker.pl/przepis-chleb-z-kurkuma-i-kolendra,121438,natalerzuagnes.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz