niedziela, 9 kwietnia 2017

Suszony schab dojrzewający-wyjątkowa domowa wędlina

Przekąski

Składniki

  • 1,5 kg schab wieprzowy bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka młotkowanego pieprzu
  • 1 pończocha

Przygotowanie

 
Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, tymiankiem, młotkowanym pieprzem. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam przy kaloryferze. Zostawiamy na 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki. Schab może sobie wisieć dłużej.
Spróbujcie koniecznie -rewelacja...
źródło: https://smaker.pl/przepis-suszony-schab-dojrzewajacy-wyjatkowa-domowa-wedlina,125155,kreatywnakasia.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz