Składniki
- 2 nóżki z kurczaka
- 1 opakowanie żelatyny
- włoszczyzna
- groszek konserwowy
- 1 mała czerwona papryka
- 2 łyżki świeżego koperku
- sól, pieprz
- 2,5 l wody
Przygotowanie
Nóżki z kurczaka dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę, solimy, zalewamy wodą i gotujemy tak jak rosół ( na małym ogniu). Uzupełniamy wodę w trakcie gotowania.
Gdy mięso będzie miękkie , przecedzamy bulion. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dnie małych salaterek ( można też użyć innych pojemników ) układamy koperek, groszek, drobno pokrojoną paprykę, pokrojoną marchewkę z rosołu i drobno pokrojone mięso. Tak przygotowane zalewamy bulionem i odstawiamy do stężenia galaretek.
źródło: https://smaker.pl/przepis-moje-galaretki,124586,danutast1.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz