niedziela, 2 kwietnia 2017

Sernik zebra na zimno

Desery

Składniki

  • ser biały naturalny z wiaderka 1000 g
  • czekolada gorzka 100 g
  • mleko 7 łyżek
  • banan 3-4 szt
  • galaretka agrestowa 2 szt
  • galaretka wiśniowa 1 szt
  • biszkopty podłużne 12-14 szt
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietana 30% 330 g
  • żelatyna 3 łyżki
  • zimna woda 4 łyżki

Przygotowanie

 
Galaretki agrestowe rozpuścić w szklance wrzątku, wiśniową wg przepisu na opakowaniu.
Dno okrągłej formy wyłożyć biszkoptami. Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z serem. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.Do masy serowej przelać ostudzone galaretki agrestowe oraz zahartowana żelatynę, połączyć. Gotową masę podzielić na pół i do jednej części przełożyć czekoladę, wymieszać. Masy na przemian przelewać na biszkopty. Wierzch wyrównać i ciasto schować do lodówki.
Gdy masa stężeje, poukładać plasterki banana i zlać wiśniową galaretką. Na noc ciasto schować do lodówki. 

źródło: https://smaker.pl/przepis-sernik-zebra-na-zimno,124821,steve.html

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz