Składniki
- ser biały naturalny z wiaderka 1000 g
- czekolada gorzka 100 g
- mleko 7 łyżek
- banan 3-4 szt
- galaretka agrestowa 2 szt
- galaretka wiśniowa 1 szt
- biszkopty podłużne 12-14 szt
- cukier puder 2 łyżki
- śmietana 30% 330 g
- żelatyna 3 łyżki
- zimna woda 4 łyżki
Przygotowanie
Galaretki agrestowe rozpuścić w szklance wrzątku, wiśniową wg przepisu na opakowaniu.
Dno okrągłej formy wyłożyć biszkoptami. Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z serem. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.Do masy serowej przelać ostudzone galaretki agrestowe oraz zahartowana żelatynę, połączyć. Gotową masę podzielić na pół i do jednej części przełożyć czekoladę, wymieszać. Masy na przemian przelewać na biszkopty. Wierzch wyrównać i ciasto schować do lodówki.
Gdy masa stężeje, poukładać plasterki banana i zlać wiśniową galaretką. Na noc ciasto schować do lodówki.
źródło: https://smaker.pl/przepis-sernik-zebra-na-zimno,124821,steve.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz