Składniki
- schab
- sól, cukier, sól peklująca
- czosnek, jałowiec, chili...
Przygotowanie
Mięso peklujemy na sucho solą i cukrem...potem wstawiamy do lodówki na 24 h, po tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym i przystępujemy do przyprawiania....To tak w skrócie :) A teraz podaję krok za krokiem tak jak w blogu opisałem :) ....
Bardzo prosty, stary, domowy i sprawdzony przepis na pyszną wędlinę
Kupujemy kawałek schabu środkowego ~1,5 kg
odcinamy wszystko "co wydaje się nie pasować"
Będzie tego około 0,5 kilograma i z tego robimy np. gulasz :)
Przepis na blogu:)
Następnie peklujemy mięso: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru.
Wszystko najpierw mieszamy ze sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki na 24 h ...
Jak widać na zdjęciu w tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co 12 h...
Naczynie myjemy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym...i przyprawiamy :)
Czosnkiem, pieprzem, jałowcem, chili, liściem laurowym...
Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony...
pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, niektóre musimy rozkruszyć, a inne potraktować tłuczkiem.
Gdy czosnek jest już wtarty, nacieramy mięso pozostałymi przyprawami:)
Tak przygotowany kawałek mięsa, chowamy do lodówki na ~3 doby :)
w tym czasie przewracamy naszą wędlinę i wycieramy naczynie jeżeli coś się jeszcze wydzieli z soków...
Po zapeklowaniu, mięso musimy podsuszyć.....
.więc wkładamy do pończochy i wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu...
Po 4 dniach możemy już kroić naszą pyszną polędwicę,
jest doskonała :) ....
Bardzo prosty, stary, domowy i sprawdzony przepis na pyszną wędlinę
Kupujemy kawałek schabu środkowego ~1,5 kg
odcinamy wszystko "co wydaje się nie pasować"
Będzie tego około 0,5 kilograma i z tego robimy np. gulasz :)
Przepis na blogu:)
Następnie peklujemy mięso: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru.
Wszystko najpierw mieszamy ze sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki na 24 h ...
Jak widać na zdjęciu w tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co 12 h...
Naczynie myjemy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym...i przyprawiamy :)
Czosnkiem, pieprzem, jałowcem, chili, liściem laurowym...
Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony...
pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, niektóre musimy rozkruszyć, a inne potraktować tłuczkiem.
Gdy czosnek jest już wtarty, nacieramy mięso pozostałymi przyprawami:)
Tak przygotowany kawałek mięsa, chowamy do lodówki na ~3 doby :)
w tym czasie przewracamy naszą wędlinę i wycieramy naczynie jeżeli coś się jeszcze wydzieli z soków...
Po zapeklowaniu, mięso musimy podsuszyć.....
.więc wkładamy do pończochy i wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu...
Po 4 dniach możemy już kroić naszą pyszną polędwicę,
jest doskonała :) ....
zobacz :) efekt końcowy jest niesamowity :)
12 h po peklowaniu solą i cukrem...
...przygotowanie przypraw :)
...nacieranie czosnkiem :)
...już w przyprawach :)
...kolejny obowiązkowy pobyt w lodówce :)
....przed suszeniem :)
...suszenie :)
...degustacja :):):) ... Mniam :)
....jeszcze jedna fotka z obróbki schabu, po zakupie :) Odkrojone mięso wykorzystujemy na świeżonkę, gulasz.... :)
Polecam każdemu kto nie jest wegetarianinem :) Domowe doskonałe wyroby :) Kiełbasy, schaby, ....pieczone, suszone, parzone w garnku, podwędzane w wędzarce balkonowej...
źródło: https://smaker.pl/przepis-domowa-poledwica,124925,podlasek.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz