Makaron tagliatelle w sosie śmietanowym z pietruszką
Składniki:
- 400 g makaronu tagliatelle
- 50 g masła
- 300 ml śmietanki
- 2 małe szalotki
- 100 g parmezanu
- 4 czubate łyżki pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku dodaj makaron i gotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie przygotuj sos: w rondelku podgrzej masło, dodaj szalotki i podsmażaj 1-2 minuty. Dodaj śmietankę, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 4-6 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Zestaw rondelek z ognia, dodaj połowę parmezanu i wymieszaj.
Ugotowany makaron odcedź, przełóż z powrotem do garnka. Dodaj sos, pietruszkę i wymieszaj sos z makaronem. Podawaj posypane reszta parmezanu.
W międzyczasie przygotuj sos: w rondelku podgrzej masło, dodaj szalotki i podsmażaj 1-2 minuty. Dodaj śmietankę, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 4-6 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Zestaw rondelek z ognia, dodaj połowę parmezanu i wymieszaj.
Ugotowany makaron odcedź, przełóż z powrotem do garnka. Dodaj sos, pietruszkę i wymieszaj sos z makaronem. Podawaj posypane reszta parmezanu.
RADA: do doprawienia makaronu używaj świeżo mielonego czarnego pieprzu. By wzbogacić smak sosu, dodaj do niego 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz