sobota, 24 marca 2012

Tagliatelle z sosem śmietanowym z pietruszką


 
Makaron tagliatelle w sosie śmietanowym z pietruszką

Składniki:
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 50 g masła
  • 300 ml śmietanki
  • 2 małe szalotki
  • 100 g parmezanu
  • 4 czubate łyżki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz
 Sposób wykonania:

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku dodaj makaron i gotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie przygotuj sos: w rondelku podgrzej masło, dodaj szalotki i podsmażaj 1-2 minuty. Dodaj śmietankę, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 4-6 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Zestaw rondelek z ognia, dodaj połowę parmezanu i wymieszaj.
Ugotowany makaron odcedź, przełóż z powrotem do garnka. Dodaj sos, pietruszkę i wymieszaj sos z makaronem. Podawaj posypane reszta parmezanu.

RADA: do doprawienia makaronu używaj świeżo mielonego czarnego pieprzu. By wzbogacić smak sosu, dodaj do niego 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz