Składniki na 4 porcje:
- 600 g ziemniaków,
- sól,
- 150 ml mleka,
- 5 łyżek mąki krupczatki,
- 2 jajka,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany,
- pieprz biały mielony,
- tarta gałka muszkatołowa,
- 1 białko,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w słonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Następnie zalewamy je wrzącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego piure dodajemy mąkę, jajka i kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ubijamy sztywną pianę z białka i lekko mieszamy z ciastem ziemniaczanym. Patelnię, najlepiej z wgłębieniami, smarujemy olejem i rozgrzewamy. Partiami wylewamy na nią ciasto, smażymy placuszki z obu stron, aż się przyrumienią. Podajemy jako przystawkę np. do wędzonej ryby lub, w wersji bardziej wykwintnej, z kwaśną śmietaną i z kawiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz