Składniki na 4 porcje:
- większe filety rybne (np. panga, mintaj, tilapia, limanda),
- pół zielonej cukinii,
- pół żółtej cukinii,
- 1 cebula,
- 1 strąk żółtej papryki,
- 1 strąk czerwonej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki oliwy,
- pół pęczka bazylii,
- kilka gałązek rozmarynu,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- sól,
- pieprz
1. Rozmrożone i dobrze osuszone filety skropić sokiem z cytryny. Oprószyć pieprzem i solą. Papryki pozbawić nasion, pociąć w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek obrać, grubo posiekać. Podsmażyć na oliwie, dokładając paprykę. Doprawić pieprzem i solą. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mieszając, poddusić na rozgrzanym maśle. Przestudzić. Zioła grubo posiekać, wymieszać z cukinią. Mieszankę doprawić solą i pieprzem.
2. Na filetach rybnych rozłożyć cukinię i ciasno zwinąć w ruloniki. Pozostałe warzywa ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na warzywach kłaść roladki rybne. Posypać igiełkami rozmarynu. Zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 190°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz