Fot. Marcin Urban
Sałatka wiosenna - składniki
- 5 jajek
- 2 pęczki rzodkiewek
- 2 ogórki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- sos: 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sałatka wiosenna - sposób przygotowania
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym i musztardą, dodaj natkę i koperek, dopraw pieprzem. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, pokrój w plasterki. Ogórki obierz, pokrój w małe słupki, posyp na sicie solą, wymieszaj i zostaw na 5 minut, aby wyciekł sok. Rzodkiewki umyj, pokrój w półplasterki. Szczypiorek umyj, dobrze odsącz i drobno pokrój. Na półmisku układaj warstwami ogórki, plasterki jajek i rzodkiewki, każdą warstwę polewając sosem i posypując szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz