niedziela, 11 marca 2012

Befsztyk tatarski


Pamiętaj, by mięso na tatara posiekać   /© Panthermedia

Wyszczególnione tu dodatki są tylko propozycją, można je zmieniać do woli. Warto jednak pamiętać o zachowaniu równowagi między ich słonością, ostrością i kwasowością.

Składniki: 

• 250 gramów chudej wołowiny
• 2 żółtka
• 6 korniszonów
• łyżka kaparów w soli lub zalewie, starannie opłukanych
• mała cebula
• 2 łyżki gładkiej musztardy diżońskiej
• łyżka sosu Worcestershire
• pół łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości
• sól i pieprz

Sposób wykonania:

1. Wołowinę wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Ostrym nożem kroimy ją na cienkie paski, te tniemy na kawałki w poprzek, potem znów wzdłuż, potem w poprzek, w razie potrzeby powtarzając te czynności jeszcze raz lub dwa razy. Tatar to nie jest mięso mielone! Odstawiamy do lodówki.
2. Drobniutko siekamy cebulę, korniszony oraz kapary. W salaterce mieszamy żółtka z musztardą, solą i pieprzem.
3. Dolewamy olej i ubijamy trzepaczką jak na majonez. Dodajemy mięso z posiekanymi dodatkami, mieszamy delikatnie i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz