niedziela, 11 marca 2012

Migdałowe kuleczki



Składniki na 12-15 sztuk: 
  • 1/2 kg ziemniaków, 
  • jajko, 
  • 2 żółtka, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • sól,
  •  mielony pieprz czarny oraz ziołowy, 
  • 2-3 łyżki mąki pszennej, 
  • 10 dag płatków migdałowych, 
  • olej do smażenia 

Ewentualnie: 
  • ząbek czosnku, 
  • niewielka cebula, 
  • 1/2 pęczka szczypiorku lub koperku, 
  • łyżka masła, 
  • łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, 
  • szczypta majeranku 

Sposób wykonania: 
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku, najlepiej dzień wcześniej. Starannie je odparuj, schłodź, obierz ze skórki, a następnie przeciśnij przez praskę. 
2. Przeciśnięte ziemniaki połącz z żółtkami, bułką tartą, dopraw solą (jeśli ziemniaki były gotowane w osolonym wrzątku, możesz zrezygnować z soli) oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Składniki połącz, wyrabiając z nich spójne, grudkowate ciasto. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, dodaj drobno posiekaną i przesmażoną na maśle cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypior (lub koperek), śmietanę (lub jogurt), suszony majeranek i wszystko niezbyt starannie wymieszaj. 
3. Z masy formuj kulki trochę większe od orzecha włoskiego, ale mniejsze od mandarynki. Obtaczaj je najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w płatkach migdałowych. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj na zimno jako przekąskę lub na ciepło do mięs. 
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut 
Porcja: 345 kilokalorii


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz