Składniki na 12-15 sztuk:
- 1/2 kg ziemniaków,
- jajko,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól,
- mielony pieprz czarny oraz ziołowy,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 10 dag płatków migdałowych,
- olej do smażenia
Ewentualnie:
- ząbek czosnku,
- niewielka cebula,
- 1/2 pęczka szczypiorku lub koperku,
- łyżka masła,
- łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
- szczypta majeranku
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku, najlepiej dzień wcześniej. Starannie je odparuj, schłodź, obierz ze skórki, a następnie przeciśnij przez praskę.
2. Przeciśnięte ziemniaki połącz z żółtkami, bułką tartą, dopraw solą (jeśli ziemniaki były gotowane w osolonym wrzątku, możesz zrezygnować z soli) oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Składniki połącz, wyrabiając z nich spójne, grudkowate ciasto. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, dodaj drobno posiekaną i przesmażoną na maśle cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypior (lub koperek), śmietanę (lub jogurt), suszony majeranek i wszystko niezbyt starannie wymieszaj.
3. Z masy formuj kulki trochę większe od orzecha włoskiego, ale mniejsze od mandarynki. Obtaczaj je najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w płatkach migdałowych. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj na zimno jako przekąskę lub na ciepło do mięs.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Porcja: 345 kilokalorii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz