Połączenie szparagów białych z trybulą nie ma sobie równych. Ale kto sam trybuli nie hoduje, próżno będzie jej szukał w sklepach. Ponieważ szparagi zielone równie dobrze czują się w towarzystwie bazylii, bez wahania można ją wykorzystać w tym daniu.
Składniki:
• 4 jaja
• pęczek zielonych szparagów
• 4 łyżki śmietany kremówki
• łyżka masła
• mały pęczek trybuli lub bazylii
• sól i pieprz
Sposób wykonania:
1. Szparagi obieramy i gotujemy na parze przez 6 minut. Przecinamy je na pół. Części górne odkładamy, dolne smażymy w maśle przez 5 minut.
2. W robocie kuchennym robimy z nich purée, dodajemy kremówkę, sól, pieprz, posiekaną trybulę lub bazylię. Rozdzielamy między cztery foremki do zapiekania, wbijamy po jajku do każdej.
3. Pieczemy w temp. 210 stopni przez 10 minut. Podajemy foremki razem z zachowanymi szparagami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz