niedziela, 18 sierpnia 2019

Kotlety ruskie z koperkiem - Obżarciuch

Kotlety ruskie z koperkiem - Obżarciuch



Kotlety ruskie z koperkiem to znakomita alternatywa dla pierogów ruskich i super pomysł na bezmięsny obiad

Składniki:

  • około 2 kg ziemniaków
  • 500 g sera białego
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • pęczek koperku
  • opcjonalnie 3 - 4 łyżki mąki (zależy od rodzaju użytych ziemniaków)
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i studzimy. Ziemniaki dusimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Do zimnych ziemniaków dodajemy ser biały, cebulę, jajko, posiekany koperek i mieszamy. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem.

Formujemy kotlety, obtaczamy bułce tartej oraz smażymy na rumiano. Kotlety podajemy same lub z ulubionym sosem i surówką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz