niedziela, 18 sierpnia 2019

Sałatka królewska - hit na imprezę, najlepszy przepis

Sałatka królewska - hit na imprezę, najlepszy przepis

Sałatka królewska z indykiem


Sałatka królewska – jest hitem nie tylko na imprezy, ale świetnie się sprawdza jako sałatka na święta, czy po prostu jako kolacja lub sałatka do pracy :) Jeśli uwielbiacie seler konserwowy tak jak ja, to gorąco Wam ją polecam! :)

Składniki:

  • ok. 360g polędwicy z indyka (można użyć innej, ulubionej wędliny)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po odsączeniu)
  • 1 słoik selera konserwowego (150 g po odsączeniu)
  • 1 duży por (biała część ok. 15 cm)
  • 1 puszka ananasa w syropie (340 g po odsączeniu)
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Pokroić w kosteczkę.
  2. Szynkę pokroić w kosteczkę.
  3. Kukurydzę, ananasa i selera odsączyć z zalewy.
  4. Ananasa pokroić w kostkę, a selera posiekać na mniejsze paseczki.
  5. Por przekroić na pół, a następnie na paseczki, przelać wrzątkiem na sitku, osuszyć.
  6. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać 2-3 łyżki majonezu, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. godzinę, by smaki się ‘przegryzły’. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz