Sałatka królewska - hit na imprezę, najlepszy przepis
Sałatka królewska – jest hitem nie tylko na imprezy, ale świetnie się sprawdza jako sałatka na święta, czy po prostu jako kolacja lub sałatka do pracy :) Jeśli uwielbiacie seler konserwowy tak jak ja, to gorąco Wam ją polecam! :)
Składniki:
- ok. 360g polędwicy z indyka (można użyć innej, ulubionej wędliny)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po odsączeniu)
- 1 słoik selera konserwowego (150 g po odsączeniu)
- 1 duży por (biała część ok. 15 cm)
- 1 puszka ananasa w syropie (340 g po odsączeniu)
- 3 jajka
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Pokroić w kosteczkę.
- Szynkę pokroić w kosteczkę.
- Kukurydzę, ananasa i selera odsączyć z zalewy.
- Ananasa pokroić w kostkę, a selera posiekać na mniejsze paseczki.
- Por przekroić na pół, a następnie na paseczki, przelać wrzątkiem na sitku, osuszyć.
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać 2-3 łyżki majonezu, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. godzinę, by smaki się ‘przegryzły’.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz