Surówka z czerwonej kapusty a'la Coleslaw ~ kocham.. lubię.. gotuję..
Jedna z moich ulubionych surówek - prosta i szybka. Podobno jej historia sięga aż starożytnych Rzymian. Ja ją robię w wersji podstawowej z drobno poszatkowaną kapustą - taka mi najbardziej smakuje, aczkolwiek różne źródła podają wielorakie sposoby jej przygotowania, zależne od gustów. Bardzo polecam!
Surówka z czerwonej kapusty a'la Coleslaw
Jedna z moich ulubionych surówek - prosta i szybka. Podobno jej historia sięga aż starożytnych Rzymian. Ja ją robię w wersji podstawowej z drobno poszatkowaną kapustą - taka mi najbardziej smakuje, aczkolwiek różne źródła podają wielorakie sposoby jej przygotowania, zależne od gustów. Bardzo polecam!
Składniki:
- 1/4 główki małej czerwonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
- troszkę cukru
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować wg upodobań. Ja najpierw szatkuję na tarczy, później w malakserze tnę ostrzem na drobno. Wsypać do miski, posolić aby kapusta zmiękła. Jeśli posolona kapusta puści sok, odlać. Zetrzeć marchewkę oraz cebulę (ja wolę startą, ale można też pokroić w drobną kostkę), dodać do kapusty, przemieszać. Dodać majonez oraz przyprawy do smaku. Najlepiej smakuje schłodzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz