środa, 5 grudnia 2018

Muszle Nadziewane Mięsem Mielonym

Jest to szybkie i obłędne w smaku danie, idealnie nada się na elegancką kolację lub obiad! Mielone mięso połączone z makaronem to również piękne wizualne połączenie, wyglądające jak muszle. Ważne jest, aby mięso było dobrej jakości i nie zabrakło parmezanu. Przepis od kulinarne.info


Składniki (4 porcje)

Nadzienie
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Sos beszamelowy
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Sos pomidorowy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • sól, pieprz
Dodatkowo
  • 24 makaronowe muszle
  • 50 g startego parmezanu

WYKONANIE:

Muszle przez 5 minut gotować we wcześniej osolonej wodzie. Mielone mięso usmażyć na patelni i doprawić solą i pieprzem. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i pół szklanki mleka. Wszystko energicznie wymieszać, tak aby nie było grudek. Następnie dodać resztę mleka i uzyskaną mieszankę zagotować mieszając cały czas.
Kiedy sos stanie się gęsty doprawić do solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podzielić go na pół i połowę dodać do przysmażonego i doprawionego wcześniej mięsa. W małym garnku ugotować pokrojone pomidory razem z pastą pomidorową (lub przecierem pomidorowym), posiekaną bazylią i przyprawami (solą i pieprzem). Sos pomidorowy gotować przez 10 minut, po czym delikatnie go rozdrobnić blenderem.
Każdą makaronową muszlę nadziać mięsem i włożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby się nie stykały. Pomiędzy muszle wlać trochę sosu pomidorowego, a na wierzch wlać resztę sosu beszamelowego.
Zetrzeć parmezan i posypać nim każdą muszlę. Wszystko razem zapiekać przez ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez pierwsze 15 minut naczynie żaroodporne powinno być przykryte pokrywką lub folią aluminiową, później można odkryć i podpiec wierzch.
źródło: http://www.przygarach.pl/muszle-nadziewane-miesem-mielonym/?fbclid=IwAR1xvPu-h-HRBzr0EUO6QMLCnPvSLTLH7zrOm75_ihcDBHfeX_cIFA0AmG8


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz