Składniki:
- 3 podwójne piersi z kurczaka
- 1/2 brokuła
- 3 ząbki czosnku
- 1 woreczek podgotowanego ryżu (100 g)
- 135 g tartego sera
- 125 g serka śmietankowego
- 5-6 plasterków szynki
- sól, pieprz
Przyprawy:
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku w płatkach (lub granulowanego)
- 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Brokuł drobno pokroić.
W misce wymieszać brokuł, tarty ser, ryż, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz serek śmietankowy, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać słodką paprykę, sól, pieprz, czosnek w płatkach oraz oregano.
Deskę owinąć folią. Naciąć w pół pierś z kurczaka (nie przecinając do końca), przykryć folią i rozbić.
Każdą rozbitą pierś z kurczaka oprószyć mieszanką przypraw.
Foremkę o wymiarach około 12 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć kurczaka tak, by wyłożył wnętrze foremki.
Na kurczaku ułożyć plasterki szynki.
Do środka przełożyć ryż z brokułem, dokładnie i mocno dociskając łyżką.
Na wierzch położyć resztę plasterków szynki oraz ostatni kotlet z kurczaka. Mocno zacisnąć krawędzie.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Świetnie się sprawdza i na ciepło i na zimno. Zarówno na obiad jak i kolację.
źródło: http://www.przygarach.pl/gdy-zrobilam-te-zapiekanke-moja-rodzina-ustawila-sie-w-kolejce-po-wiecej-nie-sadzilam-ze-mozna-przygotowac-cos-tak-pysznego/?fbclid=IwAR0LmtKAf2DKu7lme2DiRuHYtfTCvKlcLq0SzEn8CpG6qG7uL-rzzsdbgmY
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz