Pierogi z niecodziennym farszem, o których przypomniałem sobie na festiwalu potraw z ziemniaka, wciąż drażniły moją wyobraźnię, domagając się rychłego przygotowania i wielkiej pierogowej uczty! Koniecznie musisz ich spróbować! Oto przepis na wyśmienite pierogi z tartymi ziemniakami:
Składniki:
Ciasto:
- 1 żółtko
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki mąki
- gorąca woda 100-150 ml
- 2 jajka
Farsz:
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków
- przyprawy (sól, pieprz)
- 150 g boczku wędzonego
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj tarkę i zetrzyj obrane ziemniaki na drobnych oczkach. Następnie pokrój cebulkę w kostkę, a boczek na małe paseczki. Wrzuć boczek na rozgrzaną patelnię, podsmażaj go, aż zarumieni i dodaj cebulkę. Smaż jeszcze chwilę, aż do momentu, gdy cebula zmięknie i stanie się złota. Po chwili do całości dodaj starte ziemniaki i smaż wszystko przez 10 minut. Kiedy woda odparuje, a ziemniaki zmiękną, nasz farsz będzie gotowy. Dopraw go według uznania solą oraz pieprzem i pozostaw do wystygnięcia.
Przygotuj składniki na ciasto i nastaw czajnik, by mieć pod ręką gorącą wodę. Najpierw na stolnice wysyp 3 szklanki mąki, dodaj do niej masło, sól, żółtko oraz dwa całe jajka i wszystko porządnie wymieszaj. Następnie powoli dolewaj gorącej wody i ręcznie wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania gładkiej, miękkiej i idealnie odklejającej się od dłoni masy. Gdy wszystko będzie gotowe, owiń ciasto folią i poczekaj około 15 minut.
Po wskazanym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Następnie używając szklanki, wycinaj z niego krążki, nakładaj na nie farsz i szczelnie zlepiaj w pierogi. Tak przygotowane pierożki, należy gotować w osolonym wrzątku. Od momentu ich wypłynięcia na powierzanie, trzeba gotować je jeszcze przez 3 minuty. Można również podsmażyć je na patelni lub dodać do nich podsmażaną cebulką i boczek.
Nietypowy farsz
W restauracjach najczęściej poczęstują nas tradycyjnymi ruskimi lub pierożkami z kapustą i grzybami, jagodami albo słodkim serem. Już szpinak brzmi ekstrawagancko, ale pierogi z tartymi ziemniakami to bardzo rzadko spotykana wersja tego smacznego dania, która niewątpliwie powinna częściej gościć w naszym menu!
Być może ów pierogi przypominają trochę tradycyjne ruskie, ale ich smak jest zupełnie inny! Ziemniaczane pierożki nazywane lokalnie „bocianami”, „oszukańcami”, „pierogami podlaskimi”, są wyjątkowo smaczne i na pewno zachwycą każde podniebienie.
Twórcą przepisu jest Jakub Kuroń
źródło: http://www.przygarach.pl/pierogi-z-tartymi-ziemniakami-po-prostu-pyszne-smakuja-wysmienicie/?fbclid=IwAR31Pb_jqUY0nhS9RaEQo4L1764mxqcifoyNQdtZ9cmFWSorE7VNQyCYtpk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz