Intensywnie kokosowy i błyskawiczny w przygotowaniu, a na dodatek nie wymagający pieczenia sernik na herbatnikach z delikatną białą czekoladą, to świetna alternatywa dla klasycznej wersji tego ciasta na bazie sera.
Składniki:
Masa serowa:
- 1,3 kg białego sera półtłustego (3-krotnie zmielonego),
- 3 jajka,
- 300 g masła extra,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 300 ml mleczka kokosowego,
- 3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka),
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych,
- 15 ml likieru kokosowego .
Polewa:
- 200 g białej czekolady,
- 1 łyżka masła,
- 7 łyżek śmietanki 30%.
Dodatkowo:
- 300 g herbatników black,
- wiórki kokosowe,
- różowa posypka dekoracyjnaa.
Wykonanie:
1. Masa serowa – W sporym garnku rozpuść masło z cukrem, dodaj ser i jajka, a następnie wlej mleko kokosowe z rozdrobnionymi budyniami i mieszaj energicznie, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Nie przestając mieszać, dodaj likier kokosowy, zagotuj i potrzymaj chwilę na małym ogniu.
2. Na dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm ułóż herbatniki i wylej na nie połowę przygotowanej, gorącej masy. W ten sam sposób ułóż kolejną warstwę herbatników, wylej pozostałą część masy i ponownie wyłóż ją herbatnikami. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wystudzenia.
3.Polewa – Czekoladę połam na część i przełóż do rondelka. Dodaj masło, śmietankę i rozpuść w kąpieli wodnej, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną w ten sposób polewą polej wystudzony sernik, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj różową posypką.
4. Gotowy sernik wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przepis zaczerpnięty z: szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com
źródło: http://www.przygarach.pl/kokosowy-sernik/?fbclid=IwAR1WlrXK-vHVd8htZQoyuVaf_JBit86WsKEuSsWiDiOVhD90leGFwA_Q_0o
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz