Pyszne ciasto, wyglądem przypominające lekką chmurkę. Wszystko to za sprawą połączenia warstw kruchego ciasta, galaretki z malinami, lekkiemu kremu z mascarpone oraz delikatnej bezy na wierzchu. Efektowne i łączące wiele smaków w sobie. Słodki krem z lekko kwaskowatymi malinami zatopionymi w galaretce w połączeniu z kruchą bezą na kruchym cieście to istne „niebo w gębie„ i nie bez powodu nosi swoją nazwę.
Warto kilka godzin wcześniej przygotować kruche ciasto i bezę, a na samym końcu połączyć wszystkie składniki.
KRUCHE CIASTO:
- 4 żółtka
- 45 gram cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 gram mąki pszennej
- 120 gram zimnego masła
Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy ręką, do momentu aż się połączą, a ciasto będzie gładkie. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na ok. 60 min.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 30 × 25. Możemy je lekko rozwałkować lub ręcznie ugniatając rozprowadzić równomiernie po blaszce. Następnie wkładamy ponownie do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu i wyjęciu nakłuwamy ciasto równomiernie widelcem.
Wkładamy do piekarnika na 20 min i pieczemy w temperaturze 190 stopni.
Warstwa malinowa:
- 3 galaretki o smaku malinowym
- 3,5 szklanki wody
- 600 gram malin świeżych lub mrożonych. Mrożone rozmrażamy wcześniej na durszlaku, by ociekły z wody
Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy maliny i mieszamy. Wkładamy do lodówki i czekamy aż galaretka lekko stężeje. Taką półpłynną zalewamy kruche ciasto, wyrównując brzegi. Wkładamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Krem:
- 600 gram schłodzonej śmietany 36%
- 250 gram schłodzonego serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy mikserem z mascarpone i cukrem pudrem tak by powstała gęsta, jednolita masa. Tak przygotowany krem wykładamy na stężałą galaretkę.
Beza:
- 4 białka
- 150 gram cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść płatków migdałowych
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie pod koniec dodajemy stopniowo po łyżce cukier, oraz na sam koniec również łyżką mąkę ziemniaczaną.
Formę o tym samym rozmiarze co nasze ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie ubite białka. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 60 min w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i tak pozostawiamy bezę na 15 min.
Po wystudzeniu wykładamy bezę na wierzch naszego ciasta.
Przed podaniem ciasto powinno poleżeć kilka godzin wcześniej w lodówce. Przechowujemy je również w chłodnym miejscu.
źródło: http://www.przygarach.pl/malinowa-chmurka/?fbclid=IwAR2ij4gnGsWtKYgeb7BQTlGFaCgynx63tSfgf6fMxVZcdgKeL4E4ize0I04
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz