Niezawodny przepis na chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku racuszki z dodatkiem soczystych jabłek.
Składniki:
( porcja na ok. 35 placuszków)
- 500 g pszennej mąki (najlepiej tortowej)
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 jabłka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do wyrobienia ciasta będziemy potrzebować większej miski. Wsypujemy do niej mąkę, a w środku robimy dziurkę, do której wkruszmy drożdże oraz wsypujemy cukier. Następnie wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, przykrywamy i pozostawiamy na piętnaście minut w jakimś ciepłym miejscu.
Po tym czasie do miski możemy dodać pozostałe składniki, czyli jajko, pozostałe mleko i sól. Wszystko mieszamy – ręcznie lub za pomocą miksera. Do tak przygotowanej masy dodajemy w końcu jabłka pokrojone w kostkę (zamiast tego równie dobrze można kłaść je podczas smażenia). Wyrobione ciasto po raz kolejny odstawić musimy do wyrośnięcia tym razem na jakąś godzinę.
Przygotowujemy patelnię z rozgrzanym olejem. Nasze placki nakładamy łyżką. Jeśli chcemy, by ciasto dobrze odstawało łyżkę dobrze jest zanurzyć w wodzie lub gorącym oleju. Każdy placek smażymy z każdej strony na małym bądź średnim ogniu. Gotowe zaś układamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
źródło: http://www.przygarach.pl/racuchy-drozdzowe-z-jablkami/?fbclid=IwAR3GxhDnDLdkdpGiACvofpUAkQBOkmDPsTqn0ND7U2V9wDl_HRp-RzQRQNg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz