środa, 5 grudnia 2018

Pierożki Leniwe, Jak Przed Wojną Robiła Babcia – Przepis

W cyklu „Sentymentalny wtorek” odświeżamy przepis na klasyczne leniwe pierogi, które wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem.
Danie to robiły z powodzeniem nasze babcie i prababcie, więc nic dziwnego, że instrukcja przygotowania znalazła się w książce Marty Norkowskiej w 1904 roku.
Przysmak przygotowała autorka bloga „Przepisy tradycyjne”. Porcja dania kosztuje zaledwie 2,50 zł!

Składniki

  • 250 g twarogu
  • 50 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka masła
  • odrobina soli
  • odrobina bułki tartej

Przepis:

W większej misce połączyć twaróg, mąkę, żółtka i masło. Doprawić odrobiną soli i lekko wyrobić ciasto rękoma. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i nadać mu owalny kształt, a następnie uformować długi, grubszy „sznurek”.
Gotowy dzielić nożem, krojąc ukośnie na małą kostkę. Leniwe gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć za pomocą cedzaka. Podawać z podgrzaną na masełku bułką tartą
Oryginalny przepis Marty Norkowskiej z 1904 roku:
„Utrzeć funt świeżego suchego twarogu, dodać 1/4 funta mąki, 5 żółtek, łyżkę masła i trochę soli, wszystko dobrze wymieszać, wyłożyć na stolnicę mąką posypaną, potaczać okrągłe wałki, każdy z nich płaszyć nożem karbowanym, pokrajać ukośne małe pierożki i wrzucać do gotującej się wody; gdy wypłyną na wierzch wybrać je łyżką durszlakową na gorący półmisek i polać masłem zrumienionym z bułeczką. Oddzielnie można podać bitą śmietanę i cukier z cynamonem.” Smacznego!
źródło: http://www.przygarach.pl/pierozki-leniwe-jak-przed-wojna-robila-babcia-przepis/?fbclid=IwAR3I8b3s8RNdMzSbfXjl8xAdnvhbVaZMajwSMMwAuMxzORGzGC39dgpsyTk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz