środa, 19 marca 2014

Gołąbki ukraińskie - Przepis

Gołąbki ukraińskie - Przepis - Smaker.pl


Dania główne



Same gołąbki są bezmięsne, można podać je w takiej wersji polewając sosem pieczarkowym, natomiast dla zagorzałych mięsożerców gulaszem

.

Składniki

  • 1 średnia kapusta włoska lub zwykła
  • na farsz :
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3 średnie cebule + 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz biały mielony, chili na czubku łyżeczki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sos pieczarkowy lub gulasz mięsny

Przygotowanie

  1. Kapustę sparzyć zdejmując po kolei liście.
    Po przestudzeniu wyciąć z nich zgrubiałe nerwy.
    Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, przełożyć na sito aby masa lekko odciekła, po czym przełożyć do miski. 
    Cebulę i czosnek obrać, posiekać i przesmażyć na oleju dodając czosnek na koniec smażenia.
    Do miski z ziemniakami dodać wszystkie suche kasze, cebulę z czosnkiem, doprawić do smaku solą i przyprawami.
    Na każdy liść kapusty nakładać garść nadzienia, zawinąć i ew. obwiązać nitką.



  2. Zawinięte gołąbki umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny.
    Podać dowolnie w wersji mięsnej lub bezmięsnej. Smacznego :)
  3. Na drugi dzień, kiedy są całkowicie zimne można kroić na plastry i podsmażyć na oleju, też pyszne chociaż bardziej kaloryczne.
  4. źródło: http://smaker.pl/przepis-golabki-ukrainskie,105559.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz