środa, 19 marca 2014

Szarlotka japońska - Przepis


Desery

Nazwa ciasta jest dość myląca, gdyż jeżeli uważnie przeczytacie przepis, okaże się, że to raczej makowiec z dodatkiem jabłek. Skąd więc taka nazwa? Cóż... nigdy w to nie wnikałam, po prostu przejęłam przepis razem z nazwą i zajadałam się pysznym makowniczkiem :)

Składniki

  • jajka 8 szt
  • margaryna 30 dkg
  • cukier puder 40 dkg
  • mak parzony 1/2 kg
  • jabłka 70 dkg
  • grysik 10 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • rodzynki 100 g

Przygotowanie

  1. Mak zmielić, jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i po łyżce maku. Dalej ucierać. Następnie dodać jabłka, całość wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać grysik, proszek do pieczenia i rodzynki. kolejny raz wszystko razem wymieszać. Białka obić na sztywną pianę, połączyć z masą makową. Gotowe ciasto makowe wlać do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 200 st, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę na 170 st. Czas pieczenia szarlotki około 1 godzina.
    Upieczone ciasto zalać polewą czekoladową.




  2. Smacznego.
  3. źródło: http://smaker.pl/przepis-szarlotka-japonska,105528.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz