czwartek, 20 marca 2014

Kopytka z bakłażanów - Przepis - Smaker.pl


Dania główne


Popularne w Polsce kopytka, ale zrobione z grillowanych bakłażanów. Podane z sosem z tuńczyka i chipsami z cebuli - rozkosz dla podniebienia i samo zdrowie !



Składniki

  • 2 bakłażany (ok. 60 dag)
  • półtorej szklanki mąki
  • niepełna szklanka tartej bułki
  • jajko
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • ok. 30 dag pomidorów koktajlowych (lub puszka pomidorów w zalewie)
  • duża czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • puszka dobrego tuńczyka w sosie własnym - ok. 15 dag
  • pół szklanki mleka
  • trochę (pół szklanki) oleju do głębokiego smażenia.


Przygotowanie

  1. Bakłażany umyj i cienko obierz ze skórki. Część skórki potnij na cienkie paski i Bakłażany umyj i cienko obierz ze skórki. Część skórki potnij na cienkie paski i zostaw do dekoracji.


    Obrane bakłażany pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 - 2 cm, posyp solą i odstaw, aby puściły sok.
  2. k
  3. Nagrzej piekarnik do 150 stopni i grilluj osuszone plastry bakłażana ok. 40 - 45 minut.
    Jeszcze ciepłe zmiksuj w malakserze.
    Przełóż do miski i wystudź.


  4. Do wystudzonych bakłażanów dodaj mąkę, jajko, tartą bułkę i 2 łyżki oliwy.
    Wyrób ciasto. Uważaj z dodawaniem mąki i tartej bułki - nie wsypuj wszystkiego na raz, ale dodawaj stopniowo ile ciasto przyjmie. Zależy to o ilości i stopnia wilgotności bakłażanów. Ciasto nie może być zbyt twarde.
    Utocz z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 - 2,5 cm i pokrój je na 2 - centymetrowe kawałki.


  5. Rozgrzej na patelni resztę oliwy, wrzuć listki tymianku i zgnieciony czosnek.
    Smaż, aż czosnek zbrązowieje, następnie go wyrzuć.


  6. Włóż odsączonego z zalewy tuńczyka.
    Podsmaż dość mocno, cały czas mieszając.
    W razie, gdyby był bardzo suchy - dodaj jeszcze oliwy.



Dołóż pokrojone w ćwiartki pomidory i smaż jeszcze ok. 5 minut.




Dołóż pokrojone w ćwiartki pomidory i smaż jeszcze ok. 5 minut.
Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.

Cebulę pokrój w plasterki, podziel je na poszczególne krążki i zamocz na chwilę w mleku.
Odsącz na bibule.
W rondelku rozgrzej olej i usmaż w nim osączone krążki cebuli oraz przygotowane skórki z bakłażana.


  1. Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia.
    Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia.

    Podawaj odsączone, polane sosem z tuńczyka i z chipsami z cebuli.
    Udekoruj zieleniną i paskami skórki z bakłażana.


  2. źródło: http://smaker.pl/przepis-kopytka-z-baklazanow,105536.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz