Sycąca sałatka warstwowa z tuńczyka, jajek, cebuli i żółtego sera.
Składniki:
- 7 jajek
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 cebule czerwone
- 100-150 g żółtego sera
- majonez
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Cebulę pokroić w kostkę, a tuńczyka odsączyć z zalewy. Żółty ser i żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach, a białka – o dużych oczkach.
Tak przygotowane składniki układać warstwami w szklanym naczyniu: najpierw białka, następnie ser żółty i połowę tuńczyka. Kolejna warstwa to kilka łyżek równomiernie rozprowadzonego majonezu. Potem cebula, tuńczyk i ponownie majonez. Ostatnią warstwę stanowi starte żółtko. Schłodzić w lodówce i podawać.
źródło: http://www.przygarach.pl/salatka-kijowska-sycaca-salatka-warstwowa/?fbclid=IwAR0aafiLaJw3epJ2jZ89B2I37wKcYDe4BDuDQi9QaErSZIoF1fGwH26pPas
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz