sobota, 1 grudnia 2018

Sałatka Kijowska – Sycąca Sałatka Warstwowa

Sycąca sałatka warstwowa z tuńczyka, jajek, cebuli i żółtego sera.

Składniki:

  • 7 jajek
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 cebule czerwone
  • 100-150 g żółtego sera
  • majonez

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Cebulę pokroić w kostkę, a tuńczyka odsączyć z zalewy. Żółty ser i żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach, a białka – o dużych oczkach.
Tak przygotowane składniki układać warstwami w szklanym naczyniu: najpierw białka, następnie ser żółty i połowę tuńczyka. Kolejna warstwa to kilka łyżek równomiernie rozprowadzonego majonezu. Potem cebula, tuńczyk i ponownie majonez. Ostatnią warstwę stanowi starte żółtko. Schłodzić w lodówce i podawać.
źródło: http://www.przygarach.pl/salatka-kijowska-sycaca-salatka-warstwowa/?fbclid=IwAR0aafiLaJw3epJ2jZ89B2I37wKcYDe4BDuDQi9QaErSZIoF1fGwH26pPas

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz