niedziela, 18 sierpnia 2019

Na moim stole...: Pieczona karkówka gyros

Na moim stole...: Pieczona karkówka gyros

Pieczona karkówka gyros

Kolejna propozycja na szybki, treściwy obiad z karkówki. Mięso jest bardzo miękkie, kruche i otulone delikatnym słodko kwaśnym sosem.

Składniki:

  • u mnie 2,5 kg karkówki
  • 4-5 cebul
  • 2 torebki gotowej mieszanki ziół kebab-gyros
  • majonez
  • keczup pikantny

Sposób przygotowania:


Karkówkę pociąć w plastry (1,5-2 cm). Każdy plaster obficie posypać przyprawą gyros. Mięso wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia każdy plaster posmarować łyżeczką majonezu i łyżeczką keczupu. Cebulę pokroić w piórka. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian mięso z cebulą. Piec w 180 stopniach pod przykryciem przez około 2,5 godziny.

źródło: https://rondel.pl/przepis,pieczona-karkowka-gyros92.html?fbclid=IwAR3rCzLu6OKJNK1L2JVyikhUEWvxUd_lVu-rnVWMlbTvlccyzkHTOc_DQZI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz