czwartek, 21 listopada 2019

Kasza jaglana z warzywami - przepis na obiad - Onet Gotowanie

Kasza jaglana z warzywami - przepis na obiad - Onet Gotowanie

Kasza jaglana z warzywami to zdrowy i tani pomysł na szybki obiad z tego, co akurat znajdziemy w lodówce.


  • Kasza jaglana z warzywami
  • Przygotowanie:20 minut
  • Gotowanie:20 minut
  • Danie gotowe w:40 minut
  • Kalorie:421 kcal/ 100 g
  • Liczba porcji:2




GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 małego bakłażana
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • puszka całych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz




































Kasza smakuje idealnie z warzywami każdego rodzaju, możemy do niej dodać także starsze obite jabłka, zawartość błąkających się po szafkach warzyw w puszkach albo urozmaicić z jej pomocą gotowe mrożone mieszanki warzywne.
To przepis idealny dla zabieganych oraz dbających o swoją linię. Kasza jaglana słynie z pomocy w profilaktyce nowotworowej, pomaga także podczas przeziębienia, jako jedyna z kasz jest bowiem zasadotwórcza, co oznacza, iż zapobiega zakwaszaniu organizmu. 
Sposób przygotowania:
1.      Ugotuj szklankę kaszy jaglanej zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu
2.      Warzywa umyj i pokrój w kostkę
3.      Na rozgrzanej patelni podsmaż cukinię razem z bakłażanem, aż zrobią się miękkie
4.      Dodaj paprykę, fasolę i cebulę, mieszaj, aż zmiękną
5.      Zalej całość puszką pomidorów i rozgnieć je widelcem
6.      Dodaj przyprawy, drobno posiekany czosnek oraz sos sojowy
7.      Gdy zwartość patelni nieco odparuje i zgęstnie, zalej nią przygotowaną wcześniej kaszę. Udekoruj danie kilkoma listkami świeżej bazylii
Kasza jaglana z warzywami dobrze smakuje zarówno jako ciepły obiad, jak i przygotowany w pudełeczku lunch do szkoły lub pracy.
Ciekawym pomysłem jest także ulepienie z niej pysznych kotletów, które zdołają przekonać do warzyw każdego niejadka. W takim wypadku najlepiej wcześniej ugotować kaszę jaglaną i podsmażyć wybrane dodatki bez mokrych składników, dobrze sprawdzą się różnego rodzaju grzyby, takie jak pieczarki lub boczniaki, a także warzywa z mniejszą zawartością wody, np. marchewka, kalafior, ziemniaki, różnego rodzaju strączki.
Chłodna kasza razem z przestudzonymi warzywami znacznie lepiej będzie się kleić. Po dodaniu jajka i uformowaniu kotlecików wystarczy obtoczyć je w bułce tartej i podsmażyć na patelnie tak, aby zarumieniły się z każdej strony.

źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/kasza-jaglana-z-warzywami-przepis-na-obiad/mp939vr

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz