Kasza jaglana z warzywami - przepis na obiad - Onet Gotowanie
Kasza jaglana z warzywami to zdrowy i tani pomysł na szybki obiad z tego, co akurat znajdziemy w lodówce.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/kasza-jaglana-z-warzywami-przepis-na-obiad/mp939vr
Kasza jaglana z warzywami to zdrowy i tani pomysł na szybki obiad z tego, co akurat znajdziemy w lodówce.
GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 czerwona papryka
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 małego bakłażana
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
- szczypta ostrej papryki mielonej
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka sosu sojowego
- puszka całych pomidorów
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Kasza smakuje idealnie z warzywami każdego rodzaju, możemy do niej dodać także starsze obite jabłka, zawartość błąkających się po szafkach warzyw w puszkach albo urozmaicić z jej pomocą gotowe mrożone mieszanki warzywne.
To przepis idealny dla zabieganych oraz dbających o swoją linię. Kasza jaglana słynie z pomocy w profilaktyce nowotworowej, pomaga także podczas przeziębienia, jako jedyna z kasz jest bowiem zasadotwórcza, co oznacza, iż zapobiega zakwaszaniu organizmu.
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj szklankę kaszy jaglanej zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu
2. Warzywa umyj i pokrój w kostkę
3. Na rozgrzanej patelni podsmaż cukinię razem z bakłażanem, aż zrobią się miękkie
4. Dodaj paprykę, fasolę i cebulę, mieszaj, aż zmiękną
5. Zalej całość puszką pomidorów i rozgnieć je widelcem
6. Dodaj przyprawy, drobno posiekany czosnek oraz sos sojowy
7. Gdy zwartość patelni nieco odparuje i zgęstnie, zalej nią przygotowaną wcześniej kaszę. Udekoruj danie kilkoma listkami świeżej bazylii
Kasza jaglana z warzywami dobrze smakuje zarówno jako ciepły obiad, jak i przygotowany w pudełeczku lunch do szkoły lub pracy.
Ciekawym pomysłem jest także ulepienie z niej pysznych kotletów, które zdołają przekonać do warzyw każdego niejadka. W takim wypadku najlepiej wcześniej ugotować kaszę jaglaną i podsmażyć wybrane dodatki bez mokrych składników, dobrze sprawdzą się różnego rodzaju grzyby, takie jak pieczarki lub boczniaki, a także warzywa z mniejszą zawartością wody, np. marchewka, kalafior, ziemniaki, różnego rodzaju strączki.
Chłodna kasza razem z przestudzonymi warzywami znacznie lepiej będzie się kleić. Po dodaniu jajka i uformowaniu kotlecików wystarczy obtoczyć je w bułce tartej i podsmażyć na patelnie tak, aby zarumieniły się z każdej strony.
źródło: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/kasza-jaglana-z-warzywami-przepis-na-obiad/mp939vr
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz