To z pozoru banalne danie z pewnością Wam zasmakuje. Poznałam sposób jego przygotowania dzięki mojemu serdecznemu znajomemu, który ma krewnych w Serbii – stamtąd właśnie wywodzi się ten sposób podawania wieprzowiny.
Dla miłośników pikantnych dań oraz amatorów prostego gotowania – pozycja obowiązkowa.
Wymagane produkty:
1 kg mięsa wieprzowego (najlepiej karkówka);
2 kg ziemniaków;
1 łyżka ostrej musztardy;
2 łyżki gorącego keczupu;
2 łyżki oleju;
1 łyżeczka majeranku;
1 łyżeczka mielonego pieprzu;
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka świeżo rozgniecionego kminku.
Co należy zrobić?
1. Mięso przygotować: umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
2. Pozostałe składniki (z wyłączeniem ziemniaków) użyć do przygotowania marynaty. Mięso marynować przez minimum 2 godziny
3. Obrać i pokroić ziemniaki. Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je masłem, ułożyć ziemniaki i zamarynowane kawałki mięsa.
4. Rozgrzać piekarnik do 200 ° C, przykryć naczynie folią aluminiową i umieścić w piekarniku. Piec przez 40 minut. Zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze 25 minut.
Smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu danie jest gotowe! Możesz podać je z surówką.
źródło: https://www.przy-garach.pl/domowy-chleb-3/?fbclid=IwAR0kdr9Yy0uC8vf7ZE_KkFSAQq8GKFGVqw2Epw-UDXtOg2W5ocxCu7SUwkk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz